top of page
Search
  • Romana (Yates) Smirova

POSÍLÁNÍ ŠNEKŮ - Jak na to?

Poměrně nedávná naprosto otřesná zkušenost mě vedla k tomu, abych sepsala, jak já posílám šneky a jak já jsem přesvědčená, že je to aktuálně nejlepší a nejbezpečnější - samozřejmě mohou existovat jiné názory a vhodnější řešení a budu ráda, když se se mnou o ně podělíte. Už jsem se setkala s názorem, že i "umění" balení šneků na cestu je know-how neboli obchodní tajemství chovatele, ale jak se ukázalo - v podání některých je to skutečně otázka života a smrti.


(Bohužel zatím ani jeden ze šneků, jejichž zoufalý stav díky katastrofálnímu balení mě vedl k sepsání tohoto článku, se neprobral, acavus je navíc v majitelkou udaném věku při 15 gramech zásadně podvyživený - o tom ale více v postu Šnek v zoufalé kondici - Co dál?).

Šneky umístíme do malé plastové krabičky opatřené dýchacími otvory. Zbývající prostor vyplníme vlhkým mechem tak, aby šneci byli uvnitř natěsno - když krabičkou jemně zatřeseme, šneci nekloktají. V žádném případě nepoužívám jako výplň listy pampelišek nebo salát, protože ho šneci sežerou a/nebo zvadne a vznikne právě onen nežádoucí volný prostor, ve kterém se šneci během přepravy pohybují a otloukají se o stěny nebo jeden o druhého. Nemusí se samozřejmě jednat o kupovaný rašeliník, stačí jakýkoliv mech klidně vyhrabaný z trávníku na zahradě. Ligno také není nejvhodnější - nevím přesně proč, ale šneci poslaní v lignu potřebují vždy mnohem delší čas na to, aby se po cestě probrali (to mi potvrdilo mnoho lidí, kterým jsem šneky v mechu poslala - chválili si, že byli šneci skoro okamžitě po vyjmutí z krabičky aktivní). Možná prostě šneci v mechu odpočívají běžně, ale do ligna se zahrabávají jen jako malá mláďata a proto je pro ně násilné „pohřbení na mnoho hodin“ prostě stresující.


Jako potrava na cestu ja vhodný batát a to proto, že se nekazí. Když se cesta zkomplikuje, vydrží bez problému i týden. Já dávám několik koleček batátu přímo pod šneka, aby jen seděl a žral a neměl tendenci se nikam provrtávat a tím zvyšovat šanci, že se zraní.

Ideální je samozřejmě balit každého šneka do své vlastní malé plastové krabičky, ale to není vždy možné. Nicméně vždy je třeba volit počet šneků a jejich velikost tak, aby v případě nárázu nerozbil jeden šnek ulitou šneka druhého. Já se snažím mezi dva šneky napěchovat i co nejvíc mechu a tím ztlumit případný kontakt.

Krabičky je třeba zalepit izolepou, aby se během cesty nemohly otevřít. Ano, už se mi stalo, že mi přišli šneci a vesele si běhali navolno v karotonové krabici, protože se malé plastové krabičky (nezalepené) po cestě otevřely.

Kartonová krabice musí být dostatečně velká, aby potom, co se do ní narovnají všechny plastové krabičky zůstaly na všech stranách dostatečné deformační zóny. Jasně, může se stát, že kurýr s krabicí hodí nebo ji promáčne roh jiné těžší krabice, ale pokud je uvnitř dost volného místa, šnekům to nijak neublíží.

Kartonová krabice musí být také dost pevná. A pokud není, stačí použít krabice dvě nebo alespoň ji ve strategických místech jako dno a strop, případně třeba protilehlé rohy, vystužit dalším kusem kartonu.

Jako výplň mohou sloužit noviny, ale musí jich být dost a musí být dostatečně napevno zmuchlané, aby se plastové krabičky se šneky uvnitř nemohly v prostoru kartonové krabice volně pohybovat. Já osobně preferuji kupované polystyrenové kousky Flo-pak v kombinaci se vzduchovými polštářky, které buď kupuji nebo stejně jako kartonové krabice recykluji (ano, celá rodina a všichni známí pro mě sbírají krabice a výplně balíků - je to levné a je to ekologické). Perfektně vyplní jakýkoliv prostor a ještě izolují - 2 v 1.

Správná teplota je zásadní! Žádný slušný chovatel neposílá šneky, když je zima nebo horko. Polystyren, kterým jsou vyložené všechny stěny krabice je prostě nutnost ve většině případů, protože zajistí, že se prostředí uvnitř krabice udržuje stabilní, i když vně krabice dochází k teplotním výkyvům. Určitě jste si všimli, že všichni, co si přišli koupit zvíře na Živou Exotiku nebo jinou teraristickou burzu, s sebou mají polystyrenovou bednu. Pokud je celkově ještě chladno a s chovatelem se příjemce domluví na použití topného sáčku, bez kompletního vyložení krabice polystyrenem to nemá žádný smysl, protože teplo ze sáčku se uvnitř krabice neudrží. Pokud je ve dne už teplo, ale noci jsou ještě chladnější, polystyren zajistí, že pokud bude balíček na kratší dobu (například při překládce) vystaven změně teploty (ať už vysoké, když bude ležet na slunci nebo nízké, když bude čekat v noci vedle auta), na teplotě uvnitř se to zásadně neprojeví.

Otázka financí. Ano, letos jsem zavedla příplatek za polystyren a to 25 Kč, který odpouštím těm, co si u mě pořídí vzácnost jako třeba právě acavuse, nebo prostě udělají větší objednávku. Za kvalitní výplň nic neúčtuju, pokud neseženu recyklát, prostě ji zadotuji ze svého.

Topný sáček - tak tohle je dlouhá sekce. Rovnou napíšu, že nemám topné sáčky ráda a obchodně mě to handikepuje, protože prostě s nimi neposílám nebo je opravdu výjimečně. Dávají smysl jen v případě, že není příliš zima (takže tak kolem 10 °C) a že není příliš velký rozdíl mezi teplotami den-noc. Když je příliš zima, topný sáček nezvládne balíček dostatečně vytopit a šneci stejně prochladnou. Zároveň mi přijde, že těch uvedených 40 hodin je opravdu nadsázka - ještě nikdy mi ten sáček nedorazil alespoň vlažný a to cestoval sotva hodin 30. Všichni používají ty levné - je tam uvedena průměrná teplota 50°C a maximální teplota dokonce 65 °C. To je opravdu hodně. Taková teplota dokáže šneka zabít během pár minut. Už jsem to viděla a ne jednou. Na výslednou teplotu má také vliv okolní teplota - takže představa, že je venku ve dne 20 °C, v autě kurýra při čekání pak třeba 25 °C a do toho jede ještě topný sáček…uf… zase, šnek to má za sebou za pár minut. Aby topil, topný sáček také konzumuje kyslík, nevím přesně kolik, ale je tedy nutné udělat do krabice díry, aby se šnek neudusil (protože všechen kyslík uvnitř pečlivě utěsněné krabice spotřebuje topný sáček), ale zase ne moc, aby se všechno teplo nevyvětralo ven a šnek nezmrznul. A je třeba sáček umístit tak, aby se nedopatřením nedotkl krabičky se šnekem (šnek by se upekl), takže ideálně udělat z tenkého polystyrenu přepážku opatřenou spoustou děr, takže takový polystyrenový cedník, přes který prochází teplo, ale nemůže se přes něj dostat celý topný sáček, protože přímý kontakt se sáčkem znamená jistou smrt. To se stalo přímo u zásilky, kterou jsem obdržela minulý rok. Sáček se posunul dostal se do kontaktu s krabičkou s ovum XXL - šnek byl upečený). Ve zkratce: vychytat to s topným sáčkem, aby byl k jistému užitku a ne ke škodě, chce asi diplom z aplikované fyziky a možná i prokazatelnou praxi v meteorologii. Ano, objevila jsem topný sáček, který je určený na transport rybiček a slibuje tak stabilní teplotu po dobu 72 hodin - každému o tom vyprávím a každému ho doporučuji. Jenže je dražší a neprodává ho každý eshop, takže o něj nikdo nestojí.

POSÍLÁNÍ ZA VYŠŠÍCH TEPLOT - update

Považovala jsem to za obecnou znalost, ale pár lidí bylo překvapených, že posílám v polystyrenu, i když není zima. No on ten polystyren totiž prostě izoluje, takže jen udržuje - do určité míry - stálou teplotu prostředí, které obklopuje. Šneky prostě zabalím v místnosti, kde je vhodná teplota (ani nízká, ani vysoká), ideálně nechám přes noc krabici otevřenou, ráno polystyrenovou výplň uzavřu a odešlu, polystyren pak zabrání tomu, aby výkyvy teploty venku nějak významně ovlivnily teplotu uvnitř - na podzim chladno (v zimě neposílám) a na jaře/ začátkem léta horko. Vždy ale nezapomenu alespoň maličký větrací otvor pro případ, že by se šneci někde „zasekli“ na delší dobu, než bylo původně plánované. Zdůrazňuji ale, že ani polystyren není všemocný, takže horko je prostě horko a mráz je prostě mráz a obojí šneka usmrtí, i když horko podstatně rychleji! Takže jakmile je venku před 25 stupňů a/nebo teplota přec noc přestane kledsat pod 20 stupňů (aby měl balíček šanci se během noční přepravy ochladit), začnu přemýšlet, komu a kam ještě šneky poslat. Takže ano, JE TO PRÁCE NAVÍC! Koupit polystyren, přesně podle krabice ho nařezat, sledovat počasí v místě určení a podle toho balíček odeslat - a nebo taky neodeslat. Ale myslím, že by to měl být dnes už standard.



36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page