top of page
Search
  • Romana (Yates) Smirova

PODVODY S GENERACEMI

Updated: Jun 24, 2023



Slovy klasika: rozmáhá se nám tu takový nešvar. Chovatelé chybně uvádějí generace - podvod nebo omyl? Proč se u nás nesmí zájemci ptát na původ chovné skupiny? Proč to chovatelé schovávají za know-how?


Podělím se s vámi o tři příběhy, jeden velmi čerstvý (vždy používám „chovatel a kamarád nehledě na pohlaví).

Příběh 1: Chovatel nabízí šneky generace F2, takže logicky má doma rodiče F1, takže logicky zná někoho, kdo má nebo měl doma importy (protože od něho ty své F1 koupil). Jsem napnutá jak kšandy, protože jsem vlastně nikdy importa tohoto druhu neviděla a proto požádám o sehnání fotky. Ticho po pěšině, generace u nabízených odchovů mizí.

Příběh 2: Chovatel nabízí velmi drahé odchovy generace F1. Je to rarita, proto rozbíjím doma ne jednu ale hned tři pokladničky a vyrážím na nákupy. Ale zajímá mě původ těchto super vzácných importů. A dozvím se neuvěřitelný příběh o tom, jak chovatel má kamaráda, který vůbec není šnekař, ale hádodou hledá dárek k narozeninám pro tohoto chovatele a bác, narazí na tento klenot. A ani sám chovatel neví, kde ho vlastně vzal. A protože je to dárek k narozeninám, bylo by fakt neslušné vyzvídat, že. No, takže schovávám naškudlené prašule a vracím se domů s nepořízenou, protože tohle smrdí podvodem.

Příběh 3: Chovatel mě kontaktuje s žádostí o radu - potřebuje doplnit existující chovnou skupinu a ví, že zrovna původ tohoto druhu v ČR mám dost v malíčku, protože skoro všechno lze vysledovat ke mně a ke dvěma liniím, které jsem dovezla já. A bác! Chvíli bádáme a zjistíme, že jeden chovatel nabízí F2, které i při té nejlepší vůli nemohou být lepší než F3 a i to je otázka. A není to žádný zažátečník, takže omyl z neznalosti? To asi těžko. Obchodní záměr a ne úplně fér? To spíš!

Co se snažím říct? Na každý se ve šnekaření pohybuje dost dlouho a ne každý ví, koho se zeptat a HLAVNĚ ne každý si myslí, že se přímo chovatele zeptat může. Původ chovných skupin se u nás často označuje za obchodní tajemství neboli know-how. Opravdu? Je to obchodní tajemství nebo typicky česká vlastnost si za každou cenu nechávat prostor pro podvod (strategickou úpravu skutečnosti) a související vyšší výdělek?

Mně se lidé často ptají a já nemám problém jim říct, odkud moji šneci pocházejí. Za mě na to mám každý potenciální zájemce o můj odchov právo! Nemyslím si totiž, že moje přidaná hodnota jako chovatele je v tom, že vím, který importér mi importa prodal. A kdo to tak vidí, budu ráda, že utratí někde jinde než u mě :)

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page